Windows 11 Varsayılan Tarayıcıyı Değiştirme (Hızlı Yol) | Teknoweblog
Windows 11 varsayılan tarayıcıyı değiştirme işleminin nasıl yapılacağını merak ediyorsanız, bu işlemin en kısa yoldan nasıl yapılacağını aşağıda açıkladık.
Windows 10’dan Windows 11’e geçiş yaptıysanız, varsayılan tarayıcınızın Edge olarak değiştiğini ve bu tarayıcıyı diğer tarayıcılarla değiştirmenin oldukça karmaşık olduğunu fark etmişsinizdir. Evet, ilk zamanlar Windows 11 varsayılan tarayıcısını değiştirmek nispeten zordu fakat sonraki güncellemelerde bu işlemi yapmak daha kolay hale geldi. Hatta tek tıklamayla Windows 11 varsayılan tarayıcıyı değiştirmek artık mümkün.
Peki, Windows 11 varsayılan tarayıcı nasıl değiştirilir?
Windows 11 Varsayılan Tarayıcı Nasıl Değiştirilir
Google Chrome, Microsoft Edge, Internet Explorer ve Mozilla Firefox dahil olmak üzere Windows 11’de kullanılabilecek birçok tarayıcı vardır. Bu tarayıcılar kendi yöntemleriyle çok yönlüdür ve farklı hızlara ve yeteneklere sahiptir. Siz de “Windows 11’de varsayılan tarayıcı nasıl değiştirilir” sorusu için hızlı çözüm araştırıyorsanız, aşağıdaki en hızlı Windows 11 varsayılan tarayıcıyı değiştirme yöntemini kullanabilirsiniz.
- Win + I tuşlarına basarak Ayarlar menüsünü açın.
- Ayarlar menüsünde
Uygulamalar
seçeneğini seçin veVarsayılan uygulamalar
seçeneğine tıklayın. - Mevcut uygulamalar arasından tercih ettiğiniz herhangi bir web tarayıcısına tıklayın.
- Seçtiğiniz web tarayıcısına tıkladığınızda, sağ üst köşede “Varsayılanı ayarla” düğmesiyle birlikte bir menü belirecektir. Seçili tarayıcıyı Windows 11’in varsayılan tarayıcısı olarak ayarlamak için düğmeye tıklayın.
Böylece Windows 11 varsayılan tarayıcıyı değiştirme işlemi tamamlanmış olacak ve bundan sonra seçtiğiniz tarayıcıyla devam edebileceksiniz.
Windows 11’de Chrome Sorunları Nasıl Giderilir
Aşağıdakiler dahil, Chrome’un düzgün çalışmasını engelleyen çeşitli sorunlar olabilir:
- Çakışan uzantılar veya eklentiler.
- Çakışan yazılım.
- Bir antivirüs yardımcı programı.
- Bozuk bir kullanıcı profili.
Chrome tarayıcısı için sorun yaşıyorsanız aşağıdaki çözümleri deneyin:
- Chrome’u yönetici olarak çalıştırın: Google Chrome simgesine sağ tıklayın. Bağlam menüsünden “Yönetici olarak çalıştır”ı seçin. Bu işe yararsa Chrome’u her zaman yönetici olarak çalışacak şekilde ayarlamak için Chrome simgesine tekrar sağ tıklayın ve “Özellikler”i seçin. “Uyumluluk” sekmesine tıklayın. “Bu programı yönetici olarak çalıştır” seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin ve Tamam’a tıklayın.
- Gizli Modu Kullanın: Görev çubuğunda, “Başlat” ı sağ tıklayıp “Çalıştır”ı seçin. “Aç” alanına şu komutu girin
chrome.exe -incognito
Şimdi “Tamam”ı tıklayın, ardından Chrome Gizli Modda başlamalıdır. - “Program Uyumluluğu Sorun Gidericisini” çalıştırın: “Ayarlar”a gitmek için “Windows + I” kısayol tuşunu kullanın. “Sorun Giderme” ve ardından “Diğer sorun gidericiler” seçeneğine tıklayın. “Program Uyumluluğu Sorun Gidericisi”nden “Çalıştır” a tıklayın. Yazılım listesinde “Google Chrome”u seçin. Görüntülenmiyorsa, “Listede Değil”i seçin. Chrome’da sorun gidermek için “İleri”ye tıklayın.
- Uzantıları Olmadan Chrome’u Başlatın: “Çalıştır”ı açmak için “Windows + R” kısayol tuşlarına tıklayın ve şu komutu girin
chrome.exe –disable-extensions
ve “tamam”a tıklayın. Şimdi Chrome, tüm uzantılar devre dışı bırakılmış olarak güvenli modda başlatılacaktır. - Antivirüs Yardımcı Programlarını Devre Dışı Bırakın: “Windows Güvenliği” sistem tepsisi simgesine çift tıklayın. Ardından “Gerçek zamanlı koruma” seçeneğine tıklayın. “Virüs ve tehdit koruması” sekmesini seçin ve “Ayarları yönet”i seçin. Virüsten koruma yazılımı kullanıyorsanız, içerik menüsünden bunu devre dışı bırakın.
- Chrome Kullanıcı Profilinizi Kaldırın: “Çalıştır”ı başlatmak için “Windows + X” kısayol tuşunu kullanın.
%USERPROFILE%\AppData\Local\Google\Chrome\User
Data komutunu girip Enter’a tıklayın. “Varsayılan” klasörüne sağ tıklayın, ardından “Kopyala”yı seçin. Klasörü yedek olarak başka bir dizine yapıştırmak için “Ctrl + V” kısayol tuşunu kullanın. Sağ tıklayarak “Varsayılan” klasörünü silin. Şimdi Chrome’u açmayı deneyin. Başarılı bir şekilde açılırsa, URL adres çubuğuna chrome://settings/reset yazarak tarayıcıyı sıfırlayın ve ardından “Enter” tuşuna basın. “Ayarları orijinal varsayılanlarına geri yükle” ve ardından “Ayarları sıfırla”ya tıklayın.
Windows 11 için Varsayılan Tarayıcı Nedir?
Windows 11 için varsayılan tarayıcı Microsoft Edge’dir. Birçok dosya türünü destekler ve internetteki bağlantılarda gezinmenizi sağlar. Windows 11’i PC’nize yükledikten sonra, varsayılan tarayıcı olarak seçili olduğunu göreceksiniz. Ancak Edge size göre değilse, istediğiniz zaman başka bir tarayıcıya geçebilirsiniz.
Microsoft Edge tarayıcısının bazı özellikleri şunlardır:
- Kolay sekmeler organizasyonu.
- Ekran görüntüsü yetenekleri.
- Çevrimiçi yazınızı geliştirmek için bir yazı asistanı
- İstenmeyen çerezler için izleme önleme araçları
- Çocuklar için özel olarak optimize edilmiş bir tarama modu.
- Uzantı özelleştirmeleri.
- Çekici, özelleştirilebilir bir arayüz
Microsoft Edge, size daha üretken ve güvenli bir tarama deneyimi sunan güçlü, çok yönlü bir web tarayıcısıdır. Bazı web siteleri kötü amaçlı yazılım içerdiğinden, internette gezinirken kontrol edilmesi gereken en önemli şey bilgisayarınızın güvenliğidir.
Microsoft Edge, kullanıcıların sayfaları ve içeriği güvenli bir tarama modunda görüntülemesine olanak tanıyan bir protokol olan HTTPS altında gezinmenizi sağlar.
Bazı siteler yalnızca HTTP’dir, bu nedenle Edge tarayıcısı sizi bu tür siteleri ziyaret etmeye karşı uyaracaktır. Tarayıcı, kullanıcı için güçlü şifreler oluşturabilir ve daha kolay oturum açma için bunları kaydedebilir.
İstatistiklere göre, Microsoft Edge en güvenli web tarayıcısıdır. Ancak, övündükleri benzersiz veya farklı özellikler nedeniyle insanlar Google Chrome veya Mozilla Firefox’a geçmeyi tercih edebilir.
Windows 11 kullanıcılarının, varsayılan web tarayıcıları olarak Edge dışında farklı bir web tarayıcısı ayarlamak için yukarıdaki basit adımları izlemeleri yeterli olur. Böylece Windows 11 varsayılan tarayıcısı kolaylıkla değiştirilebilir.
Share this content:
Yorum gönder