SSD’nizin ne kadar ömrü kaldı? Nasıl öğreneceğinizi adım adım anlattık…
Günümüzde çoğu bilgisayar, SSD olarak da bilinen katı hal sürücüleri ile birlikte sunuluyor. Bunun en büyük nedeni, sabit disk sürücülerden (HDD) daha hızlı, daha küçük ve daha verimli olmaları.
Peki ama SSD’nizin ne kadar ömrü kaldığını nasıl öğrenebileceğinizi biliyor musunuz?
HDD’den farklı olarak, SSD’de sürücü salt okunur moda geçmeden önce sınırlı sayıda olası yazma işlemi yapabilir. SSD donanımının tasarlanma şekli hızını muazzam bir şekilde artırsa da, bu artışın bedeli kullanım ömründe azalma olarak geliyor.
Neyse ki çoğu kullanıcının bu konuda endişelenmesine gerek yok. Görünüşe göre, en hevesli ev kullanıcısının bile yazma döngüsünün bitmesi için birkaç yıla ihtiyacı oluyor, bu yüzden endişeleniyorsanız, endişelenmeyin.
Yine de, SSD’nizin kaç yılı kaldığını merak ediyorsanız, bunu öğrenmenin çeşitli yolları bulunuyor.
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD’nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
CrystalDiskInfo, SSD’nizin kalan ömrünü tahmin etmek için kullanabileceğiniz gerçekten kullanışlı küçük bir program. Ücretsiz olmasının yanı sıra, işinize yarayacak kadar bilgi sunması ile oldukça kullanışlı.
CrystalDiskInfo ile SSD’nizin ömrünü öğrenin
- CrystalDiskInfo’yu kurun ve başlatın.
- Sağlık Durumunun altına bakın. SSD’nin kalan ömrü hakkında sizi bilgilendirmek için pil gibi bir sağlık yüzdesine sahip olmalıdır
- Sağlık Durumu yüzdesi ne kadar yüksek olursa, SSD’niz o kadar uzun süre dayanır.
- Sağlık Durumu altında, size SSD’nizin durumu da gösterilecektir.
- İyi diyorsa, henüz endişelenecek bir şeyiniz yok demektir.
- Ancak, Dikkat yazıyorsa, SSD’nin bozulduğu anlamına gelir ve dosyalarınızı yedeklemeli ve çok geç olmadan değiştirmelisiniz.
- Kötü yazıyorsa, SSD ömrü sona ermiştir ve daha önce çalışmayı durdurmadıysa, çalışırsa şanslısınız demektir. Başka bir şey söylüyorsa, daha fazla araştırma yapmanız gerekebilir.
- Toplam Ana Bilgisayar Yazmaları (Total Host Writes) için sağ üst tarafa bakın (veya sürümünüze bağlı olarak yalnızca Ana Bilgisayar Yazmaları [Host Writes] yazabilir). Bu, bu sürücüye şimdiye kadar toplam ne kadar veri yazıldığını gösterir.
Örneğin, 400 TB sınırındaysanız, cihazın kullanım ömrünün yarısından fazlasına ulaştığınızı bilirsiniz. 700 TB’a yaklaştığınızda, her ihtimale karşı bir yedek sürücü almayı düşünmenizde fayda var. Ancak bu miktara yaklaşmak bile yıllar sürecek yoğun bir kullanım gerektirir.
Çoğu SSD üreticisinin, SSD’nizin muhtemelen minimumda ne kadar yaşayacağını tahmin etmek için kullanabileceğiniz bir garantisi vardır. Elbette bu, garantinin SSD’nizin kalan ömrünü ortaya çıkaracağı anlamına gelmez, ancak arıza olasılığını tahmin etmenize yardımcı olabilir. Örneğin, beş yıl veya 600 TB TBW (Toplam Ana Bilgisayar Yazma Sayısı) garantili bir SSD, üç yıl garantili veya 200 TB TBW’lık bir SSD’ye kıyasla muhtemelen daha uzun süre dayanır.
SSD’nizin ömrünü tahmin etmek için kullanabileceğiniz diğer bir faktör, üretici tarafından teknik özellik sayfasında sağlanan MTBF (Arızalar Arasındaki Ortalama Süre) saatleridir. Bu, SSD’nizin kaç saat dayanacağını tahmin etmez, ancak garanti süresi içinde SSD’nizin arızalanma olasılığını size söyler.
Örneğin WePC’nin belirttiğine göre, SSD’nizin MTBF’si 1 milyon saat ise, her gün en az sekiz saat kullansanız bile, garanti süresi içinde arıza olasılığının %0,03 olduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, MTBF süresi ne kadar yüksek olursa, SSD’nizin arızalanma olasılığı o kadar düşük olur.
Share this content:
Yorum gönder