RSS Nedir? Nasıl Çalışır? – Kukumav.Net
Son Güncelleme: 06/09/2022
Dijital çağda podcast, fotoğraf, blog, haber siteleri için içerik oluşturuyorsanız, RSS feedlerini duymuşsunuzdur. RSS feedleri bloglardan diğer tüm web sitelerine kadar her türlü dijital platformda kullanılmaktadır.
Hangi tür içerik oluşturuyor olursanız olun, RSS feedlerinin nasıl çalıştığını anlamak, dijital yayıncılıkta güvenle gezinmenize yardım olabilir. Tek bir panelden oturum açtığınızda en sevdiğiniz web sitelerinden, bloglardan en son haberleri ve makaleleri alabileceğinizi hayal edin? RSS beslemeleri ile bu mümkündür.
Peki ya RSS nedir? RSS nasıl çalışır, en iyi uygulamaları hangileridir rehberimizi okumaya devam ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.
RSS Nedir?
RSS, “Really Simple Syndication” kelimelerinin baş harfinden oluşur ve gerçekten basit dağıtım anlamına gelir. Bilgileri otomatik olarak güncelleyen XML dosyaları adı verilen bir bilgisayar tarafından kolayca okunan dosyaları ifade eder.
Temel olarak RSS sadece bir XML metin dosyasıdır. Bir web sitesi yöneticisi tarafından oluşturulur ve bir içeriğin veya makalenin bir listesini içerir. RSS, bilgi kaynaklarını tek bir yerde birleştirir ve bir site yeni içerik eklediğinde otomatik olarak güncelleme yapar.
RSS Nasıl Çalışır?
RSS feedleri gerçek zamanlı olarak yayınlanır ve güncellenir, bu nedenle bir sitenin RSS feedine abone olduğunuzda, her zaman yayınlanmış olan en yeni içeriğe erişebilirsiniz. Bu sık sık güncellenen haber siteleri için oldukça kullanışlıdır.
Web sitesi ziyaretçileri RSS feedlere abone olduklarında, yeni web sitesi içeriğini bir RSS okuyucusunda okurlar. Bu RSS okuyucuları, birden çok XML Feed dosyasından içerik toplarlar, bilgileri düzenler ve içeriği tek bir uygulamada veya panelde yayınlar.
RSS Feed ve RSS okuyucu ile yapabileceğiniz birkaç örnek şöyledir:
- Farklı kaynaklardan yerel, ulusal veya uluslararası haberleri tek bir yerden görüntüleyerek güncel kalabilirsiniz.
- Takip etmeyi sevdiğiniz blog konuları veya kategorilerini takip edebilir ve bu içerikleri arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
- Web sitelerinde veya forumlardaki gönderi yorumlarını okumak için her sayfayı ziyaret etmek zorunda kalmadan tartışmaları takip edebilirsiniz.
- Web sitenize veya yönettiğiniz yerel bir haber sitenize, ilçenizdeki nöbetçi eczaneleri otomatik olarak yayınlayabilirsiniz.
Takip etmek istediğiniz sitelerin RSS Feedlerini bulmak için URL sonuna /feed ekleyebilirsiniz. Örneğin bu makalenin URL yolunda bu işlemi deneyebilirsiniz.
Ayrıca CTRL + U ile kaynak kodu ulaşıp, CTRL + F kısa yolu ile Feed veya RSS sorgulaması yaparak ilgili URL’ye kolayca ulaşabilirsiniz.
Popüler RSS Okuyucu (Reader) Uygulamaları
Birçok farklı RSS feed okuyucu (reader) bulunmaktadır. Bunlardan en popüler olanları aşağıda sizin için listeledik;
- Feedreader
- Feedly
- The Old Reader
- ReadKit
- RSSOwl
- Feedbin
- FeedBooster
RSS’yi Kimler Kullanabilir?
RSS, başlangıçta haberlerle ilgili manşetleri dağıtmak amacıyla yola çıktı. RSS feedlerinin önemli ölçüde potansiyeli bulunur ve dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir sektör ve kategori için kullanılabilir.
RSS Feed XML dosyalarını aşağıdaki konular için kullanmayı düşünebilirsiniz:
- Emlak: Emlakçılar, piyasadaki yeni ilanlarını, ev listelerinin güncel feed’lerini sağlayabilir.
- İş İlanları: Firma rehberleri, ilan siteleri, gazete veya haber siteleri için kategorilendirilmiş iş ilanı feedleri sağlayabilir.
- Eğlence: Sinemalardaki vizyona giren yeni filmlerin listeleri veya TV programlarının yayın akışlarını duyurabilir.
- Hava Durumu: Günlük, haftalık veya 15 günlük hava durumu tahminlerini feedler ile otomatik olarak yayınlayabilir.
- Ekonomi ve Finans: Dolar, altın veya borsadaki işlemleri RSS feedleri sayesinde kolayca takip edebilir.
- Haber: Gündeme dair olup bitenleri istediğiniz kategorileri özelleştirerek takip edebilirsiniz.
Günün sonunda RSS nedir, RSS okuyucu uygulamaları hangileridir. RSS Feedleri kimler kullanabilir makalemizin sonuna geldik. RSS ile ilgili aklınıza takılan sorular varsa yorum yaparak bize iletebilirsiniz.
İlgili Konular
Share this content:
Yorum gönder