Yeni bir araştırmaya göre geleneksel bilgisayarlar, kuantum bilgisayarların çok da gerisinde olmayabilir

Yeni bir araştırmaya göre geleneksel bilgisayarlar, kuantum bilgisayarların çok da gerisinde olmayabilir


Geçtiğimiz üç yıl içerisinde arka arkaya pek çok kuantum işlem cihazı başarısı haberi duyduk. Bu makinelerin geliştiricileri, Dünya’nın en güçlü süper bilgisayarları için pratik olmayacak kadar uzun sürecek hesaplamaları hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecekleri ile sıklıkla övünüyor. Ancak şimdi, bir bilim insanı ekibi, geleneksel bilgisayarların halen bazı yöntemler ile bu yeni geliştirilen cihazlardan daha hızlı olabileceklerini gösterdi.

Klasik bilgisayarlar bilgiyi sadece 1’ler ve 0’lardan oluşan bir şekilde depolarken, kuantum bilgisayarlar bu iki durumun süper-konumlarını da kullanabiliyor. Teoride bu yetenek, var olan süper bilgisayarların tamamlamak için inanılmaz derecede uzun yıllara ihtiyaç duyacağı bazı hesaplamaları hızlı bir şekilde tamamlayabilmelerine imkan tanıyor. Ancak çalışan kuantum bilgisayarların üretilmesi düşünülenden daha zor oldu ve bunların daha büyük ölçeklere çıkartılması daha da zor gözüküyor.

Kuantum işlemcilerin açık bir şekilde üstün olarak görülmelerini sağlayan hızları üzerine pek çok farklı destek araştırmaya sahip olsalar da, yeni bir çalışma bu avantajın aslında gerçek olmadığını söylüyor.

Çin’in Teoretik Fizik Enstitüsü’nden Dr. Pan Zhang ve çalışma arkadaşları, birkaç yıl önce Google’ın kuantum bilgisayarı Sycamore’un 200 saniyede çözdüğü ve Dünya’daki en iyi bilgisayarın çözmesi için 10.000 yıl gerekeceğini söylediği bir problemi çözmek için çok daha verimli bir algoritma oluşturdu. Sycamore’un geliştiricilerinin önerdiği hantal Schrödinger-Feynman algoritmasının yerine Pan ve çalışma arkadaşları, problemi üç boyutlu bir matematik düzen olarak modelledi ve mükemmel sonuca ulaşmaya çalışmaktan ziyade, Sycamore’un ulaştığı hassasiyeti kabul etti.

Pan’ın ve çalışma arkadaşlarının bilgisayarı problemi çözmek için 15 saat harcadı. Bu süre Sycamore’un 3,3 dakikalık çözümünden çok uzun olsa da, geleneksel bilgisayarların çözemeyeceği kadar uzun süreceği iddiasını ortadan kaldırıyor.

Ayrıca programın çalıştırıldığı bilgisayar aşırı güçlü değildi. Yazarların söylediğine göre, eğer bu algoritma ExaFLOPS performansa sahip güçlü bir modern bilgisayarda işlenmiş olsa, simülasyon sadece birkaç düzine saniye sürecekti ve bu da Google’ın kuantum donanımından daha hızlı.

Tabii ki buradaki en önemli nokta, Sycamore ve diğer kuantum işlemcilerin henüz gerçek bilgisayarlara dönüşmüş olmaması ve gerçekleştirebildikleri görevlerin çok sınırlı olması. Bunların üretilmesi sırasındaki en önemli amaç, güçlerini kullanarak üstün olduklarını gösterebilecekleri özel bir göreve göre üretilmeleri.



Kaynak Adresi

Share this content:

Yorum gönder