Dropshipping Nedir? (Stoksuz E-Ticaret) – Kukumav.Net

Dropshipping nedir


Son Güncelleme: 03/09/2022

Dropshipping, stok ve depo durumu olmaksızın e-ticaret yapmanıza imkan sağlayan bir satış yöntemidir. Bilindiği üzere ticarette en büyük problemlerden ikisi stok ve depo durumudur. Dropshipping (stoksuz e-ticaret) yapan birisi ise bu iki duruma takılmadan satış yapabilmekte ve daha rahat kazanç elde edebilmektedir.

Dropshipping, zaman isteyen bir satış yöntemidir. Zamanınızı iyi kullandığınız takdirde daha hızlı ilerleyebilmeniz mümkündür. Ekstra olarak hangi site üzerinden dropshipping yapacağınız da önemli bir konudur. Sitelerin size sunduğu avantajlara bakarak site tercihi yapmanız, önünüzü açacak ve işinizi kolaylaştıracaktır.

Dropshipping iş modelinde üç kilit oyuncu vardır: üretici, perakendeci (siz) ve müşteridir. Bu modelde üreticinin rolü, ürünü yaratmak, stok oluşturmak ve ürünleri perakendeci adına müşterilere sevk etmektir. Perakendeci, üreticinin ürünlerini kendi markası altında web sitesinde satar. Müşteri ise stoksuz satış modelinde ürünleri doğrudan sizden yani perakendeciden satın alır.

Dropshipping Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Dropshipping’in en büyük avantajı, depo ve stok durumundan kurtulmaktır. Stok ve depo durumu, ticarette pek çok anlama gelmektedir. Dropshipping, bu durumlardan etkilenmenizi engellemektedir. Dropshipping’in bir diğer önemli avantajı da, risk oranının az olmasıdır.

Bilindiği üzere stoklu ticaretlerde çok büyük sermayelere ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak dropshipping’te çok büyük sermayelere gerek duyulmaz. Bundan dolayı olası bir başarısızlık durumunda zararınız minimum seviyede olmaktadır. Tam olarak bundan dolayı yeni başlayanlara stoksuz e-ticaret dropshipping önerilebilir.

Dropshipping Avantajları Nelerdir

Bu avantajların dışında dropshippingi tercih etmeniz gereken onlarca daha avantaj bulunmaktadır;

  • Dropshipping, tek bir kişi ile yönetilebilen bir satış türüdür.
  • Her türlü sektörde dropshipping mantığıyla çalışabilmeniz mümkündür.
  • Dropshipping, yeni başlayanlar için düşük iş gücü anlamına gelmektedir.
  • Bu yöntemde personel çalıştırmaya gerek yoktur. Dolayısıyla personel maaşı gibi ciddi bir yük oluşmamaktadır.
  • Dropshipping mantığında satışını yapacağınız ürünlerin hiçbir sınırı yoktur.
  • Hizmet verdiğiniz ülkenin her yerine düşük maliyetli gönderim yapabilmeniz mümkündür.

Bu avantajlar, maliyetleri en az seviyeye indiren avantajlardır. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi bu avantajları stoklu, klasik e-ticaret yönteminde elde etmeniz oldukça zor ve başarı şansı düşüktür.

Dropshipping’in Dezavantajları Nelerdir?

Her satış modelinin avantajı olduğu gibi dezavantajı da bulunmaktadır. Elbette ki dropshipping’in de belli başlı dezavantajları vardır. Ancak bu dezavantajlar, modelin size sağladığı avantajların yanında oldukça makuldür.

Dropshipping dezavantajları

Dikkatli olmadığınız durumlarda aşağıda belirteceğimiz dezavantajlar sizleri zora sokabilmektedir.

  • Kâr oranını siz belirleseniz bile çok büyük kârlarla iş yapmanız kolay değildir. Çünkü Dropshipping’te yüksek kâr, daha az satış anlamına gelmektedir.
  • Diğer satış modellerine nazaran daha kolay olan dropshipping, rekabet ortamının çok yüksek olduğu bir yerdir. Dolayısıyla rekabetin az olduğu ürünlerde satış yapmanızda fayda vardır.
  • Satışını yapacağınız ürünlerin stok durumunu sürekli olarak anlaştığınız tedarikçiden öğrenmeniz gerekmektedir. Bu da sizlere belli oranda zaman kaybı yaşatabilmektedir.
  • Çalıştığınız tedarikçinin olumsuz davranışları, müşteri ve sizin aranızda da olumsuzluğa yol açabilmektedir.

Görülebileceği üzere dropshipping’in dezavantajları da yukarıda belirttiğimiz gibidir. Dropshipping modelinde her şeyden önce dikkat gelmektedir. Günün belli saatlerinde yapacağınız kontroller neticesinde bu işteki karınızı ve avantajınız arttırılabilmektedir. 

5 Adımda Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping, pazaryeri sitelerinde veya kendinize ait bir e-ticaret sitesinde yapabileceğiniz bir satış yöntemi olma özelliğini taşımaktadır. Bu işe yeni başlayan birçok kişi hâli hazırda var olan satış sitelerini tercih etmektedir. Böylelikle daha kolay bir şekilde satış yapılabilmekte ve satış sürecinde yaşanabilecek olumsuzluklar en aza indirilmektedir.

Dropshipping yönteminde kendi web sitesini kurup dropshipping yöntemini uygulayan kişiler de bulunmaktadır. Ancak bunun için ciddi bir pazarlama ağına sahip olmanız gerekmektedir. Pazarlama gücü olan kişiler için en mantıklı tercih kesinlikle web sitesi kurmaktır. Böylelikle aracı bir siteye bağlı olmadan daha fazla komisyon ödemeden, kendi başınıza satış yapabilmenizin önü açılmaktadır. 

Eğer dropshipping modeli için kaliteli bir e-ticaret sitesi yaptırmak isterseniz, Kukumav.Net olarak en uygun web tasarım fiyatları ile hizmetinizdeyiz.

Rehberimizde dropshipping nasıl yapılır, dropshipping (stoksuz satış) yöntemine nasıl başlayacağınız 5 adımda açıklanmıştır:

1. Adım: Bir Dropshipping İş Fikri Seçme

Dropshipping’in hangi platform üzerinde yapılacağına bakılmadan satış stratejilerinizi belirlemeniz gerekmektedir. Hangi ürünlerin satışını yapacağınız iyice araştırılmalı ve bu ürünler hakkında pazar araştırması yapılmalıdır.

Dropshipping İş Fikri Seçme

Pazar araştırması, dropshipping’in neredeyse bütününü oluşturmaktadır. Yanlış bir pazar tercihi yapmak satış yapmanızı imkansız hale getirebilmektedir. Böylesine olumsuz bir durumun yaşanmaması için de ürünlerin pazar araştırması yapılmalı ve bu araştırmaya göre en mantıklı pazarda satış yapmak tercih edilmelidir.

En iyi stoksuz satış iş fikirlerini bulmak için biraz zaman ayırmalısınız. Gerçek şu ki, en iyi stoksuz satış iş fikirleri genellikle karlı olanlardır.

2. Adım: Rakip Analizi

Hangi ürünü satacağınıza karar verdikten sonra artık rakiplerinizin kim olduğu, ne sattıkları ve ürünlerini nasıl sattıkları konusunda kendinizi eğitmeniz gerekiyor. Bunu yapmanın birçok yolu var.

Rakip Analizi

Başarılı olmuş rakipler, pazarınızda neyin işe yaradığı konusunda değerli bilgiler sağlar ve bu bilgi kendi planlarınızı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Rakiplerinizi araştırmak için bazı etkili yöntemler şunlardır:

  • Google gibi arama motoru sonuç sayfalarında satmayı planladığınız ürünleri aratın ve hangi sitelerin üst sıralarda yer aldığını inceleyin. Sitedeki ürün düzenini, ürün yelpazesini, ürün açıklaması, fiyatlandırmasını, kargo sürecini ve reklam stratejilerini not alın.
  • Instagram, Facebook, Tiktok gibi etkili pazarlama kanallarını, sosyal medya platformlarını kulanın. Rakiplerinizin hesaplarını bulun ve yanıtlama süresi, gönderi sıklığı dahil olmak üzere sosyal medya hesaplarını nasıl yönettiklerini değerlendirin. Bu kendi pazarlama stratejinizi planlamak için yararlı bir kaynak olabilir.

3. Adım: Ürün Tedarikçisi Bulma

Tedarikçilerinizi nasıl keşfettiğinizden bağımsız olarak, ürünleri tedarik etmek, stoksuz e-ticaret işine başlamanın en çok zaman alan adımlarından biridir. Çabalarınızın karla sonuçlandığından emin olmak için, her bir öğeyi ve satıcıyı toplam uygulanabilirliği açısından değerlendirmek isteyeceksiniz.

Dropshipping modelinde ürünleri doğrudan üreticiden tedarik etmek, maliyet ve karlılık açısından çok önemlidir. Bu sebeple mümkünse ürünü her zaman üreticinin kendisinden temin etmeye çalışın. Eğer bu sizin için mümkün değilse AliExpress gibi pazaryerlerinden iyi bir tedarikçi bularak ürünlerinizi temin edebilirsiniz.

Ürün Tedarikçisi Bulma

Potansiyel tedarikçileri incelerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurun:

  • Kârlılık: Kredi kartı işlem ücretleri, taksitlendirme maliyetleri, ödeme alt yapısı ödemeleri ve nakliye maliyetleriniz, kârınızdan belirli bir oranda olumsuz etkileyecektir, bu nedenle potansiyel kârlılık için her bir ürünün toptan satış maliyetini ve önerilen fiyatlandırmayı değerlendirin.
  • Ürün Kalitesi: Dropshipping işlemlerde ürünlerin kalitesini ölçmek zordur. Uygulamalı deneyim elde etmek için kendiniz için bir numune sipariş edebilirsiniz ancak geniş bir ürün yelpazesine sahipseniz, bu daha fazla zaman ve maliyet anlamına gelir.
  • Konum: Bir tedarikçinin konumu, müşterinin satın alma kararında önemli faktörlerden biri olan kargo maliyeti ve teslimat hızı üzerinde bir etkiye sahip olacaktır. Bu sebeple mümkünse yurtiçinde hizmet veren tedarikçilerle çalışmayı düşünebilirsiniz.
  • Tedarikçi Güvenilirliği: Bir ürün tedarikçisiyle çalışana kadar, onların ne kadar güvenilir olacağını değerlendirmek çoğu zaman zordur. Bununla birlikte çoğu stoksuz satış tedarikçisi, satıcılarına karşı katıdır ve sürekli hizmet ve kalite şikayetleri olan bir satıcıyla çalışmaya devam etmek istemez.
  • İade Politikası: Çoğu stoksuz satış pazarı, iadeleri önlemeyi ve çoğu sorunu iade edilmeyen geri ödemelerle halletmeyi amaçlar. Bununla birlikte, her pazar yeri farklı şekilde çalışır, bu nedenle kullandığınız her platform (veya doğrudan satıcı) için iade politikasını ve sürecini kontrol etmek isteyeceksiniz.

4. Adım: Dropshipping için Mağaza Oluşturma

Yeni başlayanlar için, dropshipping stoksuz satış işi başlatmanın en kolay yolu pazaryerlerini kullanmaktır. Bu pazaryerleri, süreci otomatikleştirmek ve girişimcilerin bir mağaza kurmasını, işletmesini kolayca yönetmesi için idealdir.

Dropshipping için Mağaza Oluşturma

Pazaryeri entegrasyonlarını kullanmak şunları yapmanızı sağlar:

  • Satılacak ürünleri kolayca sergileyebilirsiniz.
  • Tek bir tıklama ile mağazanıza listelemesi yapabilirsiniz.
  • İptal siparişleri ve müşteri hizmetleri sorunlarını önlemek için stok takibi yapabilirsiniz.
  • Doğru tedarikçilere yönlendirmek üzere siparişleri otomatik olarak iletebilirsiniz.
  • Müşterileri güncellemek için gönderim onaylarını otomatikleştirebilirsiniz.
  • Nakliye sırasında pazaryerinin sağladığı kargo avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Pazaryeri tercihi dışında kendi e-ticaret sitenizi kurarak da mağazanızı oluşturabilirsiniz. Bir dropshipping e-ticaret mağazasını doğru şekilde kurmanın bir kaç bileşeni vardır.

  • Alan Adı: Web site alan adı (domain) özellikle uzun vadeli bir marka oluşturduğunuzda oldukça önemlidir. Belirli bir ürün satmayı planlıyorsanız alan adınızda anahtar kelime olarak kullanmayı düşünebilirsiniz.
  • Hosting: İster e-ticaret sitesi, ister kurumsal bir site olsun, tüm web siteleri bir hosting‘e ihtiyaç duyar. Hosting Türkçe karşılığı ile barındırma, web sitenizde kullanılan yazılım, tema, eklentiler, görsel ve her türlü içeriğin barınmasını sağlar. Eğer büyük çaplı bir dropshiping e-ticaret sitesi kurma planınız varsa, sınırsız plan hosting paketlerini tercih edebilirsiniz.
  • Yazılım: Hosting firması tercihinizi yaptıktan sonra, e-ticaret yazılımınızı tercih etmeniz gerekir. Eğer web sitesi tasarımı ve CMS konusunda pek fazla bilginiz yoksa WordPress‘i tercih edebilirsiniz. WordPress mağazasındaki ücretli veya ücretsiz yüzlerce temadan birini tercih ederek ile e-ticaret mağazanı oluşturabilirsiniz.

5. Adım: Reklam ve Pazarlama

Dropshipping e-ticaret mağazanız çalışır duruma geldiğinde, alışveriş yapacak müşterileri çekmek için ürünlerinizi pazarlamanız gerekir.

Ürün pazarlama kanalları

Dropshipping çalışmalarına ilk defa başlıyorsanız, muhtemelen düşük bir reklam ve pazarlama bütçesine sahipsiniz. Bu sebeple en iyi pazarlama kanallarından bazılarını sizin için aşağıda listeledik:

  • Facebook Reklamları: 2022 yılı itibariyle dünyada aktif kullanıcısı sayısı 2,93 milyarla en büyük sosyal medya platformu Facebook’tur. İnternet reklamcılığını ilk kez kullanacaksanız ve düşük bir bütçeye sahipseniz, Facebook reklamları ile başlayabilirsiniz. Hedef kitlenizi, reklam bölgenizi ve bütçenizi belirledikten sonra ürünlerinizi bu platformda kolayca tanıtabilirsiniz. Ayrıca kendi tecrübelerimizle sizin için hazırladığımız kapsamlı Facebook reklam verme rehberi size reklam oluşturma konusunda kılavuz olacaktır.
  • Instagram Reklamları: Instagram reklamları da tıpkı Facebook reklamları gibi aynı platform üzerinden oluşturulabilmektedir. Elbise, ayakkabı, takı, t-shirt, cep telefonu kılıfları, el yapımı ürünler veya kozmetik gibi ürünleri satıyorsanız, Instagram reklamları ile hedef kitlenize kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Google Ads Reklamları: Google Ads reklamları ile ürün veya hizmetlerinizi arayan kullanıcılara Google arama motoru sonuç sayfalarında, anlaşmalı iş ortağı sitelerde ve mobil uygulamalarda ürünlerinizin reklamlarını gösterebilirsiniz. Google reklamlarının en büyük avantajı ise bütçe kontrolü tamamen sizdedir ve tıklama veya dönüşüm için belirlediğiniz bütçenizin üzerine çıkmaz. Google Ads reklamları oluşturma konusunda deneyiminiz yoksa Google reklam verme rehberimizi inceleyebilirsiniz.
  • SEO: Arama motoru optimizasyonu SEO, web sitenizin arama motoru sonuçlarında organik olarak daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur. SEO taktikleri e-ticaret sitelerinin başarısı için çok önemlidir. SEO ile ilgili daha fazla bilgi almak için SEO nasıl yapılır makalemizi okuyun.

Türkiye’de Hangi Platformlarda Dropshipping Yapılır?

Türkiye’de dropshipping yapmak isteyen birisinin tercih edebileceği çok sayıda site vardır. Bu siteler araştırılmalı ve hangi sitenin daha avantajlı olduğu kararlaştırılmalıdır. Yapılan araştırmalar neticesinde de karşınıza en iyi satış siteleri değerlendirilmelidir.

Türkiye'de Hangi Platformlarda Dropshipping Yapılır?

Stoksuz satış girişiminiz için en iyi platform, mağazanızın modeline ve tedarikçiler için kaynak bulma planınıza bağlı olacaktır. Türkiye’de dropshipping yapmak için aşağıdaki platformları kontrol edebilirsiniz;

  • Trendyol
  • N11
  • HepsiBurada
  • Amazon
  • Çiçek Sepeti
  • PttAVM
  • Cimri

Türkiye’nin en büyük e-ticaret pazaryerleri platformlarını ziyaret ederek mağaza açma koşullarını, komisyon oranlarını inceleyip, işletmenize en uygun olanları tercih edebilirsiniz.

Stoksuz E-Ticarette Niche Anahtar Kelimelerin Önemi

Niche anahtar kelimeleri, ürününüzü ön plana çıkarmak için gerekli olan anahtar kelimelerdir. Yapacağınız satışlara direkt olumlu etki sağlayan niche anahtar kelimeler, özelleştirilmiş ve spesifik olan kelimelerdir. Dolayısıyla niche anahtar kelimelerini diğer anahtar kelimelerle karıştırmamalısınız. Ürününüz için seçeceğiniz uzun kuyruklu anahtar kelimeleri, spesifik özellikleri ürün açıklamasına yazarak ürününüzün daha ön sıralara çıkmasını sağlayabilirsiniz. Böylece ürününüzü daha fazla kişi görebilir ve buna bağlı olarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Niche anahtar kelime bulmak çok zor değildir. Yapacağınız araştırmalarla birlikte ürününüzü kısa ve en iyi şekilde anlatan anahtar kelime, niche anahtar kelimeleri olmaktadır. Bu kelimeleri ürününüzün listelendiği sayfaya serpiştirmeniz, satışlarınızı arttıracak yegâne unsurların başında gelmektedir.

Dropshipping ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Dropshipping oldukça kapsamlı bir alandır. Bu sebeple dropshipping hakkında bazı sık sorulan soruları sizin için cevaplandıracağız.

Dropshipping Kazançları Ne Kadar?

Dropshipping ile para kazanma

Dropshipping kazançları her zaman aynı seviyede olmamaktadır. Örnek verilecek olursa; bir ay 5000 TL gelir kazanılmışsa diğer ay 4000 TL gelir kazanılabilmektedir. Kısacası dropshipping kazançlarını sabit bir seviyede tutmak neredeyse imkânsızdır. Dropshipping’e başladığınız ilk dönemlerde geliriniz daha düşük seviyelerde olabilir. Ancak bu durum sizi hemen korkutmasın. Çünkü yeni başlayan girişimcilerin çoğu ilk aylarda düşük seviyelerde kazanç sağlamaktadır.

Kazançların zamanla artması muhtemeldir. Tabii ki kazançların artması için doğru bir strateji uygulamak gerekir. Stratejinizi belirlediğiniz andan itibaren satışlarınızın arttığını görebilirsiniz.

Dropshipping ile Nasıl Daha Fazla Kazanca Elde Edilir?

Daha fazla kazanca ulaşmak için öncelikle doğru tedarikçiyi bulmanız gerekir. Size en uygun tedarikçi, satışlarınızı arttırmanız için en büyük anahtardır. Düzenli bir şekilde tedarikçinizle iletişim hâlinde olduğunuz zaman satışlarınızda aksama olmamaktadır. Buna bağlı olarak da daha fazla kazanca ulaşılmakta ve işleriniz büyümektedir.

Daha yüksek kazançlara ulaşmanın bir diğer anahtarı da doğru ürünleri seçmektir. Özellikle belli ürünlerde çok yüksek rekabet oranı bulunur. Rekabetin yüksek olduğu ürünleri satabilmeniz için kârınızdan taviz vermeniz gerekebilir.

Kazancınızı arttırmanın en kolay yolu ise düşük rekabete sahip olan ürünlerdir. Düşük rekabete sahip ürünlerde kârı istediğiniz gibi belirlemeniz de mümkündür. Böylelikle yüksek kâr oranlarıyla satış yapabilmenizin önü açılmakta ve kazançlarınız artmaktadır.

Dropshipping Yapmak Yasal Mıdır?

Dropshipping, tamamen yasal olan bir satış yöntemidir. Dünyanın bütün ülkelerinde yasal olan dropshipping, devletlerin de önerdiği bir satış şekli olma özelliğini taşımaktadır. Pek çok ülke dropshipping konusunda vatandaşlarına çeşitli imkânlar sağlamaktadır. Böylelikle uluslararası yapılan satışlarda ülkeye döviz girişi de sağlanabilir.

Dropshipping’e Yeni Başlayan Birisi Kazanç Sağlayabilir Mi?

Her mesleğin belli başlı zorlukları mevcuttur. Dropshipping’in en büyük zorluğu ise yeni başlayan birinin istediği kazançlara ulaşamamasıdır. Bu rehberimizde belirttiğimiz gibi dropshipping’te kalıcı olabilmek için çok ciddi bir reklam ve pazarlama ağına sahip olmak gereklidir. Pazarlama ve reklam ağına önem vermeyen dropshipping kullanıcıları, maalesef ki bu işte kolayca tutunamayabilirler.

Bundan kaynaklı olarak da dropshipping çalışmalarında azalma olmakta ve bu işe yeni başlayanlar, işin zor olduğu kanaatine varmaktadır. Mantıklı hareket ettiğinizde dropshipping ile kazanca ulaşmanız olasıdır. Bunun yanında dropshipping ile uğraşan bir kişinin sabırlı olması gerekmektedir. Bu da sizi başarıya götüren yegâne durumlardan biridir.

Zaman içerisinde dropshipping’ten elde edeceğiniz gelir de artışa geçecektir. Zaten bu işte yeni olan birisinin ilk ay içerisinde on binlerce lira kazanması beklenemez. Bu rakamlara ulaşabilmek için sabırlı olmak ve mantıklı hareket etmek zorunludur. Her şeyden önce atacağınız her adımda iyi bir araştırma yapmanız gerekir. Yapacağınız araştırmalar, kendinizi geliştirecek ve daha iyi yerlere gelmenizi sağlayacaktır.

Sonuç olarak

Dropshipping iş modeli, e-ticarete düşük maliyetli ve düşük riskli giriş yapmak isteyen girişimciler için oldukça makul bir çözümdür. Yarı zamanlı girişimciler için çalışacak kadar esnektir ve istikrarlı bir gerçek gelir akışı kazanma potansiyeline sahiptir.

Günün sonunda dropshipping nedir, nasıl yapılır makalemizin sonuna geldik. Umarız bu rehber sizin için faydalı olmuştur. Dropshipping süreci ile ilgili aklına takılan sorular varsa yorum yaparak bize iletebilirsiniz.

İlgili Konular



Kaynak Adresi

Share this content:

Yorum gönder