Dijital Liderlik ve Biz…

Dijital Liderlik ve Biz…


YAZAR: M. Efsun Yüksel Tunç – Yaşam ve Yönetici Koçu

 

Dijital Liderlik ve Dijital Lider kavramlarına bakmadan önce günümüz liderlerinden beklentileri bir hatırlamamızda fayda var:

  • Geleceği Yönetmek
  • Vizyonlar Belirlemek
  • Hedeflere İnandırmak ve Stratejik Düşünmek
  • Rol Model Olmak & Etkilemek
  • İlham Vermek ve Motive Etmek

Liderler organizasyonel hedeflere ulaşılması adına ekiplerinin yüksek performans sergilemesini sağlamak ve takım olarak başarılmasını tesis etmekle sorumlular. Tüm bunları gerçekleştirirken etkili ve başarılı liderler ekiplerini dinler, bilgilendirir, paylaşımı destekler, onları önemser, takdir eder, geliştirir, ekibiyle beraber kutlamalar yapmak ve yardımlaşmaları artırmak için çaba sarfeder.

Zaten bu kadar yoğun bir gündeme ve stratejik iş yüküne sahipken günümüzde artık liderlerin Dijital Lider olması ve Dijital Liderlik yapması bekleniyor. İki ifadenin arasındaki farkı belirtmemizde fayda var. Dijital Liderlik, iş hedeflerine ulaşmak için bir şirketin dijital varlıklarının stratejik kullanımını tanımlar. Dijital Lider, bu varlıkların kullanımını harekete geçiren ve uygulamalarının başarısını izleyen kişidir. Dolayısıyla Dijital Liderler iş hedeflerinin farkında olan ve işletmenin müşterilerinin ihtiyaçlarına ve sürekli değişen iş gereksinimlerine daha duyarlı hale gelmesine yardımcı olmak için teknolojinin nasıl kullanılabileceğini keşfeden kişilerdir. Dijital Liderlerin yeni, hızlı ve sıklıkla değişen teknolojileri takip etmek ve başarıyla tüm liderlik sorumluluklarına entegre etmesi gerekmektedir. Tüm bunlar Dijital Lider ve Liderliği son derece kritik ve önemli bir yaklaşım haline getiriyor.

Dijital Liderler,

  1. Dijital bir kültür oluşturur. Tüm birimlerin daha yüksek performans göstermeleri için ihtiyaç duydukları farklı dijital araçlara doğru zamanda erişmelerini sağlar ve bunun sürdürülebilirliğini tesis eder.
  2. Çalışan verimliliği sağlar. Sürekli değişen ve yenilenen teknolojinin mantığında çalışanların üretkenlik düzeylerini artırmak vardır, dijital araçlar bu bakış açısıyla tasarlanmıştır. Dijital Lider, çalışanların teknolojiyi güvenli ve iş ihtiyaçları doğrultusunda kullanmasına odaklanır.
  3. Çalışan memnuniyeti artırır. Dijital süreçlerdeki tüm yenilikler çalışanların işlerini kolaylaştırır. Çalışanlar daha verimli olduklarında ve daha rahat bir ortamda çalıştıklarında motivasyonları artar ve işinden – işyerinden memnun çalışanlara dönüşürler. İşten ayrılma oranları düşer, özellikle yeni nesil yetenekler için cazip bir işyeri olunur.
  4. Müşteri memnuniyeti artırır. Dijital Liderlikle beraber müşteriye hız, kolaylık, yenilik ve çok alternatifli dijital çözümlerle müşteri desteği sağlanmış olur. Dijital araçlar müşterilerin daha düşük operasyonel maliyetlerle ürün ve hizmete sahip olurlar. Böylelikle müşterilerin üründen veya hizmetten memnuniyetleri artacaktır. Rakiplere göre avantajlı konuma geçilir ve yeni müşteri kazanma kolaylaşır.
  5. Geliri artırır. Çalışan ve müşteri memnuniyeti artan, iş süreçlerinde verimliliğin ve iş yapışların kolaylaştırıldığı bir ortamda tabi ki kurumun gelirleri de artmış olur.

Dijital Liderlerin bu 5 maddeyi hayata geçirebilmeleri için sahip olması gereken bir dizi beceri vardır. Bu beceriler:

  1. Öngörü Becerisi
  2. Uyarlanabilirlik
  3. Çeviklik
  4. Vizyon Belirleme ve Strateji Geliştirebilme Becerisi
  5. Yetenek Seçimi ve Yönetimi
  6. İnovasyon
  7. Risk Yönetimi
  8. Çözüm Odaklılık
  9. Dijital ve Stratejik İletişim Becerisi
  10. Tabi ki Dijital Okuryazarlık

Dijital Liderliğe geçişte kurumun gelecek yönetimi için ilk adımımız dijital dünyada geleceğe dönük olarak hedeflerimizi belirlemek ve dijital stratejimizi tanımlamak olmalıdır. Stratejimizi hayata geçirirken zaman çerçevesini ve paydaşları belirlemek diğer adımımızı oluşturmaktadır. Belirlediğimiz KPI’larla süreç yönetimimizi yapabilir ve hedeflerimize ne kadar yaklaştığımızı değerlendirebiliriz. Başarılı Dijital Liderler hedeflere ulaşma noktasında ara kontrol noktalarında her zaman farklı dijital stratejilere sahip olarak kurumsal hedeflere kurumu ulaştırırlar.

Başarılı bir şekilde hem bireysel bazda hem de kurumsal bazda hayata geçirilmiş Dijital Liderliğin, lidere, çalışana, kuruma ve müşteriye farklı alanlarda yüksek katkıları vardır. 2030 yılına kadar liderlerde olmazsa olmaz becerilerden biri olarak değerlendirilen Dijital Liderlik için harekete geçmek için tam zamanı…

[email protected]




Kaynak Adresi

Share this content:

Yorum gönder