Asus ExpertBook B9 İncelemesi

Asus ExpertBook B9 İncelemesi


Evet, arkadaşlar bugün gerçekten benim kullandıkça oldukça sevdiğim bir dizüstü bilgisayara yakından bakacağız. Kimilerine göre bu tür laptop’lar çok küçük olabiliyor, ancak benim için bir laptop’ta en mühim bulduğum konu minimal boyut ancak maksimum performans. Sürekli el altında bulundurabildiğim, ağır olmayan laptop’lar benim favorim olurken, bunu elbette çalışma koşullarıma bağlı olarak söylüyorum. Zira ofis ve ev arasında rahatlıkla çantama giriyor veya dışarıda çalışmak istediğimde de beni hiç zahmete sokmuyor. Bu modelin adı Asus ExpertBook B9. Daha önce hatırlarsanız Asus’un Hepsi Bir Arada bilgisayarını incelemiştim. Orada da sormuştunuz, vPro işlemcili bir notebook önerisinde bulunabilir misiniz diye; işte bu o laptop.

Ekstra Dayanıklılık Seviyesi

ExpertBook B9, dünyanın en hafif 14” iş dizüstü bilgisayarlarından biri olarak biliniyor. Bu laptop’ın ağırlığı sadece 1 kilogram. Boyutu da bir hayli kompakt olunca, bir yere giderken çantanıza bile atmanıza gerek yok, direkt elinizde zarf gibi taşıyabiliyorsunuz. Bunun yanında tasarımı da zaten fazlasıyla güzel görünüyor. Siyah renkli yekpare kasasına baktığınızda sağlam olmadığını düşünebilirsiniz, ancak hiç düşündüğünüz gibi değil. Laptop’ın kasası magnezyum lityum alaşımdan oluşuyor ve bu laptop’ın askeri sınıf MIL-STD-810G standartlarına göre pek çok noktada test edildiğini ve onaylandığını söyleyeyim. Buna göre laptop’ın ekranı açılıp kapanmalara, yani menteşe dayanıklılığına ilişkin testleri yapılmış, panel basıncı, port dayanıklılığı ve klavye dayanıklılığı testlerinden geçmiş. Ayrıca şok testi, düşme ve darbe testi, titreşim, nem ve sıcaklık gibi test aşamalarından da geçirilmiş bir cihaz. Yani bunlara bakarak bu laptop’ı yanınızda her gittiğiniz yere gönül rahatlığıyla götürebileceğinizi söyleyebiliriz.

Bunu biraz daha detaylandırmak istiyorum, çünkü önemli bir konu. Asus, menteşe testini 50 bin defaya kadar uygulamış. Yani bu kapağı 50 bin kere açıp kapatmaya kadar test etmiş. Ayrıca az sonra bahsedeceğim çevresindeki portlara da 5 bin defa soket takıp çıkartmanızda sorun yaşamayacaksınız. Klavyedeki tuşlar 10 milyon tuş vuruşuna kadar test edilmiş, böylece kullanım noktasında uzun ömür sunacaktır. 120 cm’den düşmelere karşı test edilen laptop, yaklaşık 4 bin 500 metre yükseklikte, yüzde 85 nem ve 50 derece hava şartlarına kadar da test edilmiş, yüksek titreşimlere maruz bırakılmış ve toza karşı da sınanmış. Sonuç gerçekten de başarılı.

Şimdi biraz ExpertBook B9’un çevresine daha detaylı bakalım, sonrasında da teknik kadrosuna ve performansına doğru yola çıkalım.

ExpertBook B9 Tasarım Detayları

ExpertBook B9, oldukça ince bir laptop. Sadece 1.49 cm kalınlığında. Rakamları bir kenara bırakıp özellikle ekranı açıp yandan baktığınızda gerçekten de ne kadar ince olduğunu görüyorsunuz zaten. Buna karşın hem geniş bir ekran alanı hem de konforlu bir klavye ve touchpad bölgesi yerleştirilmiş laptop’a. Yani kompakt boyut için hiçbir şeyden feragat edilmemiş diyebiliriz; gayet konforlu bir çalışma alanı sunuyor. Öyle ki, ekranı 180 dereceye kadar geri yatırabiliyorsunuz ve ekranı geriye doğru yatırmaya başladığınızda, menteşe yapısının laptop’ın altına girerek klavyeye eğim kazandırdığını görüyorsunuz. Bunu harici klavyelerdeki klavye ayağı gibi düşünün. Böylece ellerinizin bilekten oluşacağı doğal açıyla yazı yazarken rahat etmenizi sağlıyor. Ayrıca touchpad’in sağ ve sol kenarında bileklerinizi yaslayabileceğiniz kadar palm rest bölgesinin bulunması da konforlu kullanımı destekleyen güzel bir diğer detay.

Pratik Kullanım Özellikleri

Klavye tamamen arkadan aydınlatmalı olarak yer alıyor. Tuş boşlukları ve yükselikleri de gayet ideal seviyede. Tuşların diziliminde rahatsızlık duyabilebileceğim bir nokta olmadı, sadece yön tuşları ince tasarlanmış, fakat ona da kolayca alışıyorsunuz. Şimdi bu tip laptop’larda alandan tasarruf etmek için klavyedeki numerik tuş takımı ilk veda edilen bileşen oluyor biliyorsunuz. Asus da numpad’i klavyeden kaldırmış kaldırmasına ancak bunu çok akılcı bir yöntemle laptop’a dahil etmiş. Klavyenin altındaki geniş touchpad alanı aynı zamanda bir numerik tuş takımı olarak kullanılabiliyor. Asus buna NumberPad adını vermiş. Touchpad’in köşesindeki tuşa dokunduğunuzda bu alan artık bir numerik tuş takımına dönüşüyor ve böylece tam boyutlu klavyelerden olan tek eksiğini de havalı bir şekilde kapatıyor. LED aydınlatmalı sayısal bir tuş takımı haline gelen bu alanı aynı zamanda bir touchpad olarak da kullanabiliyorsunuz. Burayı isterseniz hep bu şekilde numerik tuş takımı olarak da bırakabilirsiniz, yüzey yine aynı şekilde çalışıyor; yani 2 işlev 1 arada. Burasının LED aydınlatmasını da sol köşedeki tuşa basarak 2 parlaklık seviyesinde ayarlayabildiğinizi de söyleyeyim.

Yenilikçi Bağlantılar

ExpertBook B9’un ince kenarlarına baktığımızda buraya yenilikçi bağlantıların yerleştirildiğini görüyoruz. Mesela sol yanda çift USB-C formunda Thunderbolt 4 portu var. Bu portlardan 40 Gbps veri aktarım hızına ulaşabiliyor ve çift 4K ekran çıkışı elde edebiliyorsunuz. Ayrıca tam boyutlu HDMI 2.0b portu da mevcut durumda. Böylece Thunderbolt’u kullanamasanız dahi, HDMI üzerinden harici ekranlara bağlayabilirsiniz. Buna ek olarak micro HDMI da burada ayrıca var. Bu portu kullanarak Ethernet girişi elde edebiliyorsunuz. Sağ kenarda ise tam boyutlu bir USB 3.2 Gen 2 portu ve 3.5 mm jak da unutulmamış. Böylece görüntü, ses ve dosya paylaşımları için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm portlar yer alıyor bu cihazda. Kablosuz tarafa geldiğimizde yeni standart Wi-Fi 6’nın bulunduğunu ve Bluetooth 5.2 desteğinin yer aldığını görüyoruz. Yani geniş bağlantı desteği bulunuyor.

ExpertBook B9 Ekran Özellikleri

Şimdi biraz da ExpertBook B9’un ekranından bahsedelim. Bu ekran, sizin de gördüğünüz gibi oldukça ince çerçevelerle donatılmış 14 inç boyutunda bir panelden oluşuyor. Kullanılan ince çerçeveler sayesinde ekran – gövde oranı tam yüzde 94 seviyesinde. LED arka aydınlatmaya sahip olan ekranın çözünürlüğü Full HD şeklinde olurken, 400 nit parlaklık seviyesine sahip. Böylece ekranın oldukça canlı bir görüntü sağladığını söyleyebilirim. sRGB renk gamının yüzde 100’ünü kapsayan ekran, Anti-Glare parlama yapmayan bir malzeme ile kaplanmış. Böylece yansımalardan kaçınıyor.

Ben kullandığım süre içinde ekranın genel performansından son derece memnun kaldım. Ancak bir laptop ekranından daha fazlasını istiyorsanız ona da bir öneride bulunayım: Hatırlarsanız daha önce yine Asus’un OLED ekranlı notebook’u ZenBook UX5401 modelini incelemiştim. O modeli yakından incelemenizi tavsiye ederim.

Yüksek Güvenlik Özellikleri

ExpertBook B9’un ince çerçevelerine rağmen üst kenara bir kamera yerleştirilmiş. Bu kamera HD çözünürlüğünde kayıt yapabiliyor. Özellikle toplantılardan sık sık kullanacağınız için Asus bu kamerayı yalnız bırakmamış ve üst kenara yerleştirilen 4 mikrofonu AI gürültü önleyici ses teknolojisi ile donatmış. Böylece gireceğiniz görüntülü görüşmelerde çevre gürültüsü minimize edilebiliyor ve daha kuvvetli bir ses iletimi sağlanabiliyor.

Yine bu kamera HD kızılötesi sensör ile desteklenmiş. Yani bunun anlamı bu kamerayı kullanarak Windows Hello entegrasyonu sayesine yüz kilidi tanımlayabiliyorsunuz. Bir diğer biyometrik sensör de laptop’ın klavyesinin altında yer alan parmak izi sensörü. Her 2’si de çok akıcı şekilde çalışıyor ve yer almalarıyla bu laptop’ın güvenlik seviyesini artırıyorlar. Zaten ExpertBook B9, özellikle mobil ortamda üst seviye çalışma platformu olmak üzere tasarlandığı için güvenlik üst seviyede tutulmuş. Yüz tanıma ve parmak izi sensörünün yanı sıra mesela yukarıdaki kamerayı dilerseniz yanındaki anahtarı çekerek kapatabiliyorsunuz. Ayrıca Windows Secure-code desteği var, TPM modülü var ki buna da az sonra bu laptop’ın kalbinde yer alan Intel vPro işlemcisinden bahsederken değineceğiz ki şimdi o kısma da yavaş yavaş geçelim.

ExpertBook B9 Performansı Nasıl?

ExpertBook B9, minik boyutuna karşın oldukça güçlü bir laptop. Bu model Intel’in vPro olarak da tanımladığı Core i7-1185G7 işlemciden güç sağlıyor ve özellikle kurumsal düzeyde yönetilebilirlik imkanı tanıyor. Kurumsal tarafa yönelik bir Intel Core işlemci platformu olan vPro, donanım destekli güvenlik özellikleri, uzaktan yönetim özellikleri ve kararlı bir performans olanağı yaratıyor. Özellikle kötü amaçlı saldırılara, virüslere ve casus yazılımlarına karşı koruma içeren tehdit yönetiminde bulunan Intel vPro, kimlik ve web sitesi erişim noktası koruması, kişisel ve işle ilgili özel verileri koruma, bilgisayarları ve iş istasyonlarını uzaktan ve yerel olarak izleme ve onarma seçenekleri sunuyor. Bu işlemci kişisel kullanımlarda da kullanılır mı, elbette kullanılır, ancak kişisel kullanımlar için açıkçası buna çok da ihtiyacınız yok. Bu işlemci daha çok işletmeler ve kurumlar için uygun. Eğer kişisel kullanımlar için tercih edecekseniz, ExpertBook B9’un işlemci seçenekleri arasında Core i7-1165G7 ve Core i5-1135G7 seçenekleri de bulunuyor, onlara bakın derim.

Bu arada TPM’yi de atlamayalım. Özellikle Windows 11 ile hayatımıza giren TPM, yani Trusted Platform Modülü, bilgisayarın anakartında veya işlemcisinde bulunan fiziksel ya da yerleşik bir güvenlik teknolojisidir. TPM’ler, platform kimlik doğrulamasını sağlamak için gerekli ve kritik bilgilerin bilgisayarlarda güvenli bir şekilde saklanmasına yardımcı olmak üzere kriptografiyi kullanırlar. Yani, kullanıcı kimlik bilgileri, parolalar, parmak izleri, sertifikalar, şifreleme anahtarları ve diğer önemli bilgiler, harici saldırılara karşı güvende tutulmak üzere bir donanım bariyerinin arkasında saklanıyor.

Evet, dediğimiz gibi ExpertBook B9’un bu modelinde Intel vPro platformuna dayalı Core i7-1185G7 işlemci kullanılmış. 4.80 GHz frekansında güç üretebilen bu işlemci sayesinde ofis uygulamalarını rahatlıkla bu laptop’ta çalıştırabiliyor, bizim gibi dijital içerik üreticilerinin en çok başvurduğu video montaj işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Zaten en çok bu yönüyle beğendiğim bir model oldu ExpertBook B9. Hafif, pratik ve montaj yapmam gerektiği noktada bana bu gücü sağlayabilmesi sebebiyle. Bu arada gereken grafik gücünü de Intel Iris Xe GPU ünitesiyle sağlıyor. Elbette bu GPU, AAA oyunlar için pek uygun değil, fakat Overwatch ve CS: Go türevi oyunlar oynamak istediğinizde sizi geri çevirmiyor, akıcı şekilde oynatabiliyor.

Laptop’ın önemli bir diğer özelliği de çift SSD Raid desteği sunması. Bu modelde 512 GB 2 adet M2. NVMe SSD kullanılmış. Bunun da performansa büyük katkısı var. Ve son olarak bu modelde 16 GB RAM’in kullanıldığını söyleyeyim. Bu alanı 32 GB’a kadar artırabiliyorsunuz.

ExpertBook B9 Pil Ömrü

Peki, bu denli çok yönlü bir notebook’un pil performansı nasıl? ExpertBook B9, uzun pil ömrüyle tam bir çalışma gününü rahatlıkla tamamlayabilecek yapıda bir model. Bu anlamda günlük kullanımda eliniz rahat olacak. Elbette yüksek performans gerektiren uygulamaları tam zamanlı olarak çalıştırdığınızda her mobil cihaz gibi bu pili daha kısa sürede tüketebilirsiniz, fakat dengeli kullanımda 8 saati devirebilecek yapıda bir model olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki yaptığımız video pil testinde 11 saat civarı bir performans elde ettiğini gördük. Bu arada pili biterse de çok problem olmayacak, zira yanında gelen adaptörle sadece 39 dakikalık bir şarj ile notebook’un bataryasını yüzde 60 oranında doldurabiliyorsunuz. Böylece hem pil ömrü hem şarj konusunda eli rahat ettiren bir model olmuş diyebilirim.

Sonuç

Evet, ExpertBook B9 hakkında pek çok şeyden söz ettik; gerçekten ultra taşınabilir mobil cihaz kategorisinde kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir model olmuş. Kompakt ve dayanıklı yapısı, üst seviye donanım bileşenleri, ekranı, pil ömrü ve bağlantı yetenekleriyle çok yönlü bir model olmuş. Bu arada üzerindeki hoparlörlerin de DTS Audio destekli Harman Kardon olduğunu da söyleyeyim. Böylece multimedya anlamında da eli açık davranıyor.

Elbette her güzel şey gibi ExpertBook B9’un da bir bedeli var. Şu an ExpertBook B9’u Core i7-1165G7 işlemci seçeneğiyle piyasada yaklaşık 37 bin TL fiyatla bulabiliyorsunuz.

CHIP Notu: %92

+ Şık tasarım
+ Çok hafif
+ Sağlam yapı
+ Geniş konfigürasyon seçenekleri
+ Yüksek performans
+ Mükemmel pil ömrü
+ Güvenlik yetenekleri
+ Bağlantı zenginliği

Teknik Detaylar

İşletim Sistemi Windows 11
İşlemci Intel Core i7-1185G7 vPro 4.8 GHz
Çekirdek 4
Ekran 14.0 inç (1920×1080)
Bellek 16 GB
SSD 512GB + 512GB M.2 NVMe
Grafik Intel Iris Xe
Ses DTS Audio destekli Harman Kardon hoparlörler
Bağlantılar Thunderbolt 4 (2 adet), USB 3.2 Gen-2 Type-A, HDMI 2.0b, micro HDMI, 3.5 mm ses çıkışı, Wi-Fi 6, BT 5.2
Boyutlar 32 x 20 x 1.49 cm
Ağırlık 1.01 kg



Kaynak Adresi

Share this content:

Yorum gönder