Kötü amaçlı Google Chrome uzantıları tespit edildi!
Bu hafta yayınlanan bir blog gönderisinde McAfee araştırmacıları, kullanıcıların birlikte Netflix yayınlarını izlemesine, perakende sitelerindeki fırsatları takip etmesine ve web sitelerinin ekran görüntülerini almasına olanak tanıyan beş kötü amaçlı uzantı tespit etti.
Google Chrome’de kötü amaçlı 5 uzantı tespit edildi
Kullanıcıların tarayıcı kullanımını da takip ettiği belirlenen bu uygulamalar yapılan araştırmanın arından Chrome Web Mağazası’ndan kaldırılmış durumda. Kullanıcıların çevrim içi etkinliklerini gizlice izlediği belirtilen 5 uygulamanın toplamda 1.4 milyon kez indirildiği belirtiliyor.
McAfee’ye göre bu kötü amaçlı uzantılar, kullanıcının ziyaret ettiği her sayfayı, uzantının yaratıcısına iletiyor. Böylece kod, kullanıcıların ziyaret ettiği e-ticaret sitelerine eklenebiliyor ve uzantının sahipleri kullanıcının satın aldığı herhangi bir şey için ödeme almasına olanak tanıyordu.
Bir Google sözcüsü Çarşamba günü, McAfee raporunda belirtilen uzantıların beşinin de Chrome uzantı mağazasından kaldırıldığını doğruladı. Yalnızca Chrome için kullanılabilen 100 binden fazla uzantı bulunuyor. Google ve diğer sağlayıcılar, mağazalarında bulunan tüm uzantıları incelediklerini söylese de, kaçınılmaz olarak bazı kötü amaçlı uzantılar ise içeri sızmayı başarıyor.
Bu yılın başlarında, McAfee araştırmacıları, kullanıcıları kimlik avı sitelerine yönlendiren ve kullanıcıların kişisel bilgilerini çalan birkaç sahte Netflix parti Chrome uzantısı tespit etmişti. Bu uzantıdan ise sadece 100 bin adet indirildiği açıklanmıştı.
Uzmanlar, tüketicileri uzantılar söz konusu olduğunda dikkatli olmaları ve bir uzantıyı yüklemeden önce ne tür verilere erişmek istediğini kontrol etmeleri konusunda uyarıyor. Tıpkı bunlar gibi henüz tespit edilememiş birçok uygulama olabilir. Bu yüzden bir uzantının kötü amaçlı olup olmadığını detaylı bir şekilde kontrol edilmesi oldukça önemli.
Her ne kadar tarayıcılarda yer alan bu uzantılar hayatımızı kolaylaştırıyor olsa da bazı kötü amaçlı yazılımcılar ise bu durumu kendi yararlarına kullanıyor. O yüzden bir kez daha dikkatli olmanızı öneriyoruz. Peki siz kötü amaçlı uzantılar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Share this content:
Yorum gönder